Az évek során az eredeti Willys Jeepnek több különböző "alfaját" hozták létre, pl. Jeep Cherokee. Az eredeti formavilágot és hagyományos Jeep stílusjegyeket manapság a Wrangler viszi tovább, amelynek meghatározó elemei napjainkban is legfőképp a szögletes karosszéria a jellegzetes sárvédőelemekkel, illetve a 7 osztású hűtőrács, amely   a márka védjegyévé vált, és amitől a Jeep "arc" azonnal megkülönböztethető minden más terepjárótól.

Ez a kora ellenére vagány, de mégis fiatalos autó nem csak megjelenésében terepjáró, hanem bizonyítottan megállja a helyét úttalan utakon és a terepen, ha úgy hozza a szükség. A Wrangler kétféle összkerékhajtást kínál. Az Rock Track 4WD 4:1 áttelezésű, menet közben kapcsolható kétfokozatú terepfokozatával a jármű lassú haladással kiváló menettulajdonságokat nyújt pl. nehéz, sziklás terepen. A Command Track rendszer 2,72:1 arányú, menet közben kapcsolható kétfokozatú terepfokozatot jelent. A terepen való közlekedés veszélyes tereptárgyai ellen az alvázat 3 mm vastag acéllemez védi. Ha szükséges, az első futómű elektronikus stabilizátorai gombnyomással kiiktathatók, így a kerekek 22 %- kal nagyobb mértékben képesek kimozdulni, ami tovább növeli a terepjáró kiváló menetképességeit.

A motorválaszték a 2.8 CRD, 200 lóerős turbódízelből, illetve a 3.6 V Pentastar 284 lóerős, 347 Nm nyomatékú benzinesből áll.

3 felszereltségi szint közül választhatunk, ezek a Sport, a Sahara és a Rubicon.

A felszereltségi szinttől függően rendelhető hozzá  többek között például : UConnectTM Media rendszer, bőrülések ülésfűtéssel (csak Sahara verzióhoz), keménytető teljes értékű ajtókkal, illetve különböző extra csomagok, mint  pl. : Winter & Sound (ülésfűtés és prémium audiórendszer mélynyomóval), vagy Sport csomag I és II, Sahara csomag I és II, Rubicon csomag I és II, Kényelmi csomag (távirányítós központ zár indításgátlóval, fűthető külső tükrök, eletomos ablakemelők, elektromos zár), UConnectTM csomag (UConnectTM  rendszer és bőr borítású kormánykerék).