Az évek során az eredeti Willys Jeepnek több különböző "alfaját" hozták létre, pl. Jeep Cherokee. Az eredeti formavilágot és hagyományos Jeep stílusjegyeket manapság a Wrangler viszi tovább, amelynek meghatározó elemei napjainkban is legfőképp a szögletes karosszéria a jellegzetes sárvédőelemekkel, illetve a 7 osztású hűtőrács, amely   a márka védjegyévé vált, és amitől a Jeep "arc" azonnal megkülönböztethető minden más terepjárótól.

A Jeep egyik sajátossága az a variálhatósága, amellyel a szabadság élménye tovább fokozható. A Sunrider vászonteteje különleges, 3 rétegű vitorlavászonnal készül, amely vízhatlan, csendes és könnyen összehajtható. A rendelhető Freedom Top keménytető megnövelt méretű oldalsó és hátsó ablakokkal körkörösen javítja a kilátást . Az üvegszálerősítésű keménytető 3 elkülönülő részből áll, amelyek segítik a szétszerelhetőséget, mozgatást, tárolást. A tető tartozéka a hátsó ablaktörlő-mosó is. Különleges és egyben jellemző Jeep sajátosság a leszerelhető teljes keretes ajtók és lehajtható szélvédő is.

A karosszéria merevségét a teljesen zárt szelvényű, nagy szilárdságú acélváz biztosítja. Ez a konstrukció jó hatással van a futóműteljesítményre, csökkenti a rezonanciát és zajt, mérsékli a nyikorgást, és nagymértékű torziós szilárdságot biztosít minden terepviszony között. A biztonságot fokozza az elektronikus borulásvédelmi rendszer, amelyek mozgásárzékelők segítségével észleli a kezdődő borulást és szükségszerűen a megfelelő kerék vagy kerekek fékezésével mérsékli  a baleset kockázatának kialalkulását. Az összkerékhajtás, a blokkolásgátló, a kipörgésgátló, a vészfékezést segítő rendszer tovább növeli a változó terep- és időjárási viszonyok között a jármű stabilitását.